247 osób online (160 desktop_mac) (87 stay_primary_portrait)

10 pokarmów zwalczających zaziębienie

05.12.2014

10 pokarmów zwalczających zaziębienie

Gdy dopada cię ból gardła, katar i ogólne osłabienie, powstrzymaj się od natychmiastowego sięgania po leki. Spróbuj najpierw w naturalny sposób zwalczyć infekcję – to o wiele zdrowsze, tańsze, a przy tym nie mniej skuteczne od łykania rozreklamowanych farmaceutyków.

1. Lody sorbetowe
Sorbet, jedzony malutkimi porcjami (sorbet w postaci lizaka, albo loda na patyku będzie idealny) łagodzi obrzęk sluzówki i nawiża ją. Jest też źródłem dodatkowej porcji wody, a nawadnianie organizmu bardzo pomaga zwalczać przeziębienie – rozrzedza wydzieliny, pomagając w pozbywaniu się ich z nosa, zatok i oskrzeli. Postaw na sorbety z prawdziwych owoców lub soków, które dostarczą ciału także dodatkową dawkę witamin.

2. Kanapka z indykiem
Mięso indyka to pokarm bogaty w białko i ubogi w tłuszcz, a więc bardzo odżywczy. Choć przeziębienie sprawia, że tracimy apetyt na mięso, spróbuj zmusić się do zjedzenia piersi indyka, która da ciału energię do walki z infekcją. Możesz zjeść mięso w kanapce albo samo, polane sosem żurawinowym, który doda mu aromatu i smaku.

3. Sok warzywny
Kto ma ochotę stawać do krojenia warzyw na sałatkę, gdy z nosa cieknie, a stawy bolą od gorączki? Nikt! Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zaoptarzenie spiżarni w soki warzywne. Gdy źle się czujesz, pij je często, a nawodnisz ciało i przyjmiesz całą „petardę" przeciwutleniaczy, w tym witamin. Masz ochotę na słodszy smak? Sięgnij po soki owocowe.

4. Rosół
Nasze babcie miały rację, gdy naszych rodziców kurowały rosołem. Istnieją bowiem dowody na to, że rosół doskonale nawadnia i ma łagodne działanie przeciwzapalne. Naukowcy odkryli też, że gorący rosół usprawnia działanie rzęsek – drobniutkich, cienkich jak włos elementów przewodów nosowych – co zwiększa ochronę przed atakiem bakterii i wirusów.

5. Czosnek
To kolejny naturalny lek, któremu hołdowali nasi przodkowie. I mieli rację. Czosnek ma działanie zwlaczające mikroby i wspomagające pracę układu odpornościowego. Jedz go cienko pokrojonoego na kanapce z masłem lub dodawaj do innych potraw.

6. Imbir
Boli cię brzuch? Masz nudności, cierpisz na biegunkę? Pomoże ci imbir, który zwlacza te dolegliwości, a przy tym ma łagodne działanie przeciwzapalne. Dodawaj go do potraw, pij z wodą. Pamietaj, że najlepszy jest świeżo utarty, choć sproszkowany także pomaga.

7. Gorąca herbata
Zielona, oolong, biała, czerwona i czarna – wszystkie herbaty zawierają przeciwutleniacze, choć im herbata jest jaśniejsza, tym ma ich więcej. Gorący napar z dodatkiem miodu i cytryny złagodzi ból gardła, a czysty, zaaplikowany w postaci inhalacji przyniesie ulgę zapchanemu nosowi.

8. Banan
To najlepszy pokram dla cierpiących na nudności i wymioty. Razem z ryżem, jabłkami i tostami stanowią pożywienie, które lekarze zalecają ludziom, powracającym do zdrowia po grypie żołądkowej. Sa lekkostrawne, nie podrażniają przewodu pokarmowego.

9. Tosty, sucharki
Czasami to jedyna rzecz na jaką ma ochotę osoba chora, gdy nie ma apetytu na inne, cięższe potrawy. Chrupiące tosty pomagają zwalczyć nudności, zaspokajają głód i dają energię tak potrzebną organizmowi do walki z mikrobami.

10. Napoje zastępujące posiłki
Czasami powrotowi do zdrowia po infekcji towarzyszy brak apetytu. Wtedy najłatwiej jest przyjąć pokarm w postaci płynnej. Wypróbuj napoje dla sportowców, bogate w białko, a ubogie w cukier i pozbawione laktozy. Postaraj się, by napój taki zaierał przynajmniej 6 g białka w porcji. Wybierz smak, jaki najbardziej ci odpowiada – truskawkowy, czekoladowy, waniliowy. Lepiej wypić „posiłek" niż z niego rezygnować.

« zdrowie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego