553 osoby online (359 desktop_mac) (194 stay_primary_portrait)

10 produktów spożywczych, które natura stworzyła z myślą o kobietach

04.12.2014

10 produktów spożywczych, które natura stworzyła z myślą o kobietach

Prawidłowa dieta pomaga schudnąć, utrzymać prawidłową masę ciała, wspomaga zdrowie i dobre samopoczucie. Poznaj produkty, które mają szczególnie korzystny wpływ na kobiece ciało i umysł.

1. Jagody, maliny, jeżyny, itp.
Dlaczego ich potrzebujesz: chronią przed rakiem m.in. piersi i jajników
Ile ich potrzebujesz: ½ - 1 szklanka dziennie
Owoce jagodowe zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Zapobiegają infekcjom układu moczowego, wspomagają wzrok, chronią komórki przed uszkodzeniem. Jedz je świeże lub mrożone, dodawaj je do płatków owsianych, sałatek i koktajli.

2.  Łosoś
Dlaczego go potrzebujesz: jest źródłem zdrowego tłuszczu, który chroni mózg i serce
Ile go potrzebujesz: 2 porcje tygodniowo
Jadanie ryb z zimnych wód morskich zapobiega chorobie Alzheimera, chorobom serca i nowotworom. Wszystko to dzięki obecności w nich kwasów Omega-3. Ale to nie wszystko! Mięso łososia zawiera wszystkie witaminy z grupy B, które zapobiegają stanom depresyjnym i podnoszą poziom energii.

3. Szpinak, botwina, jarmuż
Dlaczego ich potrzebujesz: zawierają folaty, które regenerują komórki
Ile ich potrzebujesz: 4 porcje tygodniowo
Warzywa o ciemnych, zielonych liściach to bomba witamin i składników odżywczych. Zawierają też żelazo, które jest szczególnie potrzebne paniom doświadczqajacym obfitych miesiączek, które są w ciąży lub narażone na duży stres. Dodawaj je do sałatek, omletów, lasagni, kanapek.

4. Płatki owsiane, pszenica
Dlaczego ich potrzebujesz: zawierają dużo błonnika, pomagają kontrolować wagę i poziom cholesterolu
Ile ich potrzebujesz: 2-3 porcje dziennie
Pełne ziarna (owies, pszenica, brązowy ryż, gryka, jęczmień) to źródło złożonych węglowodanów i błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów i zapobiega gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi. Dlatego postaraj się, aby choć połowa produktów zbożowych w twojej diecie była z pełnego ziarna.

5. Orzechy
Dlaczego ich potrzebujesz: są źródłem zdrowego tłuszczu, obniżają poziom cholesterolu, chronią serce i mózg
Ile ich potrzebujesz: 42-43 g dziennie
Orzechy to także dobre źródło białka, witamin i minerałów. Zawierają kwasy Omega-3 i kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które wspomagają zdrowie układu krwionośnego.

6. Marchew, dynia
Dlaczego ich potrzebujesz: chronią przed rakiem m.in. piersi i jajników
Ile ich potrzebujesz: 5-6 szklanek tygodniowo
Intensywnie żółte i pomarańczowe warzywa zawierają olbrzymie ilości beta karotenu (prowitamina A) i potasu. Chronią wzrok, wspomagają pracę mięśni.

7. Jogurt
Dlaczego go potrzebujesz: wzmacnia kości, reguluje pracę układu pokarmowego
Ile go potrzebujesz: minimum 4 szklanki tygodniowo
Jogurt to idealne źródło witamin z grupy B, białka i wapnia. Kupuj jogurt z żywymi kulturami bakterii (probiotykami).  Zwracaj uwagę, by nie jeść jogurtu, który zbliża się do końca terminu ważności – w takim jogurcie nie ma już żywych bakterii!
Warto wiedzieć: jogurt grecki zawiera więcej białka niż inne rodzaje jogurtu. Jogurty owocowe, a zwłaszcza beztłuszczowe zawierają zwykle dużo cukru!

8. Strączkowe
Dlaczego ich potrzebujesz: na długo dostarczają energii, są budulcem kości i tkanki mięśniowej
Ile ich potrzebujesz: 3 szklanki tygodniowo
Fasola, bób, soczewica, groszek – zawierają dużo białka i błonnika. Stosuj w kuchni różne odmiany fasoli i dodawaj je do zup i sałatek.

9. Zielona herbata
Dlaczego jej potrzebujesz: zawarte w niej flawonoidy wzmacniają system odpornościowy, obniżają ryzyko nowotworów i innych chorób
Ile jej potrzebujesz: 2-3 szklanki dziennie
Flawonoidy to silne przeciwutleniacze, silniejsze niż witamina C czy E. Mają także działanie przeciwzapalne.

10. Awokado
Dlaczego go potrzebujesz: zawiera zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i substancje odżywcze
Ile go potrzebujesz: 1 porcja dziennie (1/5 awokado)
Awokado to także źródło błonnika i substancji obniżających poziom cholesterolu oraz wspomagających wzrok. Zawarte w awokado tłuszcze wspomagają odchudzanie.

« zdrowie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego