Agresywne tłuszcze trans
24.03.2012
Badania pokazują, że dieta obfitująca w tłuszcze trans wywołuje irytację i agresję.
Badania przeprowadzone na grupie niemal 1000 mężczyzn i kobiet dostarczają dowodów na to, że tłuszcze trans zawarte w diecie mogą wpływać na zachowanie ludzi, wywołując niecierpliwość lub agresję. Badania przeprowadziła Beatrice Golomb, lekarz, profesor na UC San Diego Department of Medicine, a zostały one opublikowane w sieci na PloS ONE.
Spożywcze tłuszcze trans powstają w wyniku procesu hydrogenacji, który sprawia, że tłuszcze nienasycone przyjmują postać stałą w temperaturze pokojowej. Są one obecne przede wszystkim w niektórych margarynach i wyrobach cukierniczych. Tłuszcze trans są także oskarżane o podnoszenie poziomu lipidów we krwi, zaburzanie metabolizmu, sprzyjanie insulionooporności organizmu, wywoływanie stanów zapalnych i schorzeń serca.
Zespół naukowców z UC San Diego badał dietę i zachowania 945 mężczyzn i kobiet. Brano pod uwagę także wcześniejszą historię badanych, ich skłonność do agresji i irytacji oraz konfliktowość. Analiza brała pod uwagę płeć, wiek, wykształcenie, używanie alkoholu i tytoniu. Badania dowiodły, że zwiększone spożycie tłuszczów trans jest wyraźnie związane ze zwiększeniem agresji i jest najsilniejszym czynnikiem wywołującym agresję i irytację spośród innych czynników, które brano pod uwagę podczas badania.
Wyniki te sugerują, że wskazane by było ograniczenie spożywania produktów zawierających tłuszcze trans wśród dzieci szkolnych i więźniów, jako że zmiany w zachowaniu powstające na skutek ich przyjmowania mogą mieć wpływ na relacje w grupie.
Źródło: Eurekalert