296 osób online (192 desktop_mac) (104 stay_primary_portrait)

Agresywne tłuszcze trans

24.03.2012

Agresywne tłuszcze trans

Badania pokazują, że dieta obfitująca w tłuszcze trans wywołuje irytację i agresję.

Badania przeprowadzone na grupie niemal 1000 mężczyzn i kobiet dostarczają dowodów na to, że tłuszcze trans zawarte w diecie mogą wpływać na zachowanie ludzi, wywołując niecierpliwość lub agresję. Badania przeprowadziła Beatrice Golomb, lekarz, profesor na UC San Diego Department of Medicine, a zostały one opublikowane w sieci na PloS ONE.

Spożywcze tłuszcze trans powstają w wyniku procesu hydrogenacji, który sprawia, że tłuszcze nienasycone przyjmują postać stałą w temperaturze pokojowej. Są one obecne przede wszystkim w niektórych margarynach i wyrobach cukierniczych. Tłuszcze trans są także oskarżane o podnoszenie poziomu lipidów we krwi, zaburzanie metabolizmu, sprzyjanie insulionooporności organizmu, wywoływanie stanów zapalnych i schorzeń serca.


Zespół naukowców z UC San Diego badał dietę i zachowania 945 mężczyzn i kobiet. Brano pod uwagę także wcześniejszą historię badanych, ich skłonność do agresji i irytacji oraz konfliktowość. Analiza brała pod uwagę płeć, wiek, wykształcenie, używanie alkoholu i tytoniu. Badania dowiodły, że zwiększone spożycie tłuszczów trans jest wyraźnie związane ze zwiększeniem agresji i jest najsilniejszym czynnikiem wywołującym agresję i irytację spośród innych czynników, które brano pod uwagę podczas badania.

Wyniki te sugerują, że wskazane by było ograniczenie spożywania produktów zawierających tłuszcze trans wśród dzieci szkolnych i więźniów, jako że zmiany w zachowaniu powstające na skutek ich przyjmowania mogą mieć wpływ na relacje w grupie.



Źródło: Eurekalert

« zdrowie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego