Dieta na pamięć i koncentrację
12.11.2011
Sposób żywienia wpływa na samopoczucie i pracę całego organizmu, w tym układu nerwowego. Aby poprawić swoją sprawność intelektualną, trzeba sięgać po produkty zawierające substancje stymulujące pracę mózgu.
Co jeść, aby łatwiej się uczyć?
Aby usprawnić pracę mózgu i zwiększyć efektywność uczenia się, trzeba zadbać o dobór odpowiednich produktów w diecie. W uczeniu się, zapamiętywaniu i koncentracji pomocne będą między innymi witaminy z grupy B, niektóre aminokwasy, lecytyna, magnez i żelazo oraz odpowiednie dawki kofeiny. Poniżej opisano, jak działają wymienione składniki diety ze wskazaniem ich najlepszych źródeł.
Witaminy z grupy B
Działanie: wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i zdolność uczenia się. Witamina B1 poprawia sprawność umysłową, jej niedobory mogą powodować zaburzenia pamięci i procesów myślowych. Witamina PP ma istotne znaczenie dla dobrego kojarzenia, a witamina H (biotyna) odpowiedzialna jest między innymi za prawidłowy rozwój umysłowy.
Najlepsze źródła: produkty zbożowe, mleko, mięso, różne orzechy i nasiona, rośliny strączkowe
Niektóre aminokwasy
Działanie: dla pracy mózgu istotne znaczenie mają produkty bogate w białko, w tym szczególnie w niektóre aminokwasy, takie jak fenyloalanina. Ten aminokwas przechodzi przez barierę krew – mózg i przekształca się w tyrozynę, z której powstają neuroprzekaźniki - adrenalina i noradrenalina. Pobudzają one centralny układ nerwowy do pracy, zwiększają czujność, prowadzą do intensyfikacji procesów myślowych oraz skracają czas reakcji.
Najlepsze źródła: mięso i jego przetwory, mleko i produkty mleczne, w tym sery oraz ryby i jaja
Lecytyna i cholina
Działanie: lecytyna jest nośnikiem choliny. Cholina przechodzi przez barierę krew-mózg i jest niezbędnym składnikiem acetylocholiny. Acetylocholina, neuroprzekaźnik centralnego układu nerwowego, odpowiada za przewodzenie sygnałów w systemie nerwowym oraz w mózgu, wpływając w ten sposób na procesy myślenia, pamięć długotrwałą, a także koncentrację. Obniżenie poziomu acetylocholiny prowadzi do osłabienia powyższych procesów.
Najlepsze źródła: soja, wątroba, żółtko jaja
Magnez i żelazo
Działanie: magnez wchodzi w skład tkanki nerwowej, co powoduje, że koi nerwy oraz wykazuje działanie antydepresyjne. Chroni przed stresem i poprawia koncentrację. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, a tym samym wpływa na prawidłowe odżywienie wszystkich komórek ustroju, a także mózgu. Ponadto zapobiega zmęczeniu i poprawia kondycję fizyczną.
Najlepsze źródła: magnezu - orzechy, pełnoziarniste pieczywo, kakao, rośliny strączkowe, czekolada; żelaza - czerwone mięso i jego przetwory, wątróbka oraz produkty zbożowe, strączkowe i orzechy
Kofeina
Działanie: jest substancją psychoaktywną, pobudza pracę centralnego układu nerwowego, poprawia pamięć, ale tylko krótkotrwałą.
Najlepsze źródła: napary kawy i herbaty, kofeina jest także obecna w wielu napojach energetyzujących oraz w coca-coli
Czego należy unikać i dlaczego?
tłustych potraw – nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do trudności z koncentracją, spowalnia myślenie
słodyczy i bardzo słodkich napojów – zawarta w nich duża ilość cukru powoduje gwałtowne wahania jego poziomu we krwi, co w efekcie obniża napięcie i zwiększa senność
nadmiaru kawy i herbaty – nadmiar spożywanej kofeiny zwiększa niepokój, sprzyja nadpobudliwości i rozdrażnieniu, może prowadzić do bólu głowy i kołatania serca