100 osób online (65 desktop_mac) (35 stay_primary_portrait)

Rozgrzewająca zupa marchwiowo-imbirowa

12.12.2014

Rozgrzewająca zupa marchwiowo-imbirowa

Pyszna, pikantna zupa o właściwościach prozdrowotnych. Gotuj i jedz ją nie tylko wtedy, gdy łapie cię przeziębienie.

Letnie gorące miesiące już za nami. Wraz ze spadkiem temperatury chętniej przygotowujemy potrawy, które nas rozgrzeją w chłodny, deszczowy dzień. Do takich dań bez wątpienia należy aromatyczna i pikantna zupa marchewkowo – imbirowa. Jeśli nie przepadacie za ostrymi daniami, dodajcie do zupy odrobinę śmietany, żeby złagodzić jej smak.

To idealna propozycja nie tylko dla wegetarian!

Składniki:

250 g marchewki

1 duża cebula

1 duży pomidor

2 łyżeczki cukru pudru

800 ml bulionu warzywnego

1 łyżeczka posiekanego imbiru

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka curry w proszku

po 1 łyżeczce ziaren kolendry, ziela angielskiego, ziarenek czarnego pieprzu

szczypta cynamonu

4 łyżki masła

200 g śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obierz cebulę i marchewkę, pokrój je w kostkę

Pomidor sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę

W garnku skarmelizuj cukier puder, wrzuć do niego warzywa

Całość duś przez cały czas mieszając

Wlej bulion i przez 20 minut gotuj zupę pod przykryciem

Obierz i drobno posiekaj imbir, dodaj do zupy razem z curry i czosnkiem

Dodaj do zupy pozostałe przyprawy

Mieszaj ze śmietaną oraz kawałkami masła

Zmiksuj zupę

Smacznego!

Zaczerpnięte z : twoje-gotowanie.pl

« przepisy

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego