Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, pojawiają się w menu Polaków niezwykle rzadko. Na talerzach przeważają tradycyjne ziemniaki, które niestety nie są tak bogate w składniki odżywcze jak ich barwniejsi bracia. Mam nadzieję, że ten artykuł przekona was do spróbowania wijca ziemniaczanego (tak też bywa nazywany batat ;) i na stałe zagości on w waszym menu.
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Szczęśliwego Nowego Roku! Te słowa najczęściej słyszymy kilka dni przed Świętami. Pospolite lecz trafne, bo właśnie tak powinniśmy się czuć w tym czasie - zdrowi i spokojni. I tu ważna informacja dla osób na diecie. Nad zdrowiemi wymarzoną sylwetką pracujemy cały rok.Trzy dni odstępstw od dietetycznego menu nie zrujnuje waszych całorocznych starań.
Dobroczynną moc probiotyków znały już nasze babcie i prababcie serwując do obiadu kiszoną kapustę, czy ogórki. Ponadto w większości domów w codziennej diecie gościło zsiadłe mleko i maślanka. Nikt wówczas nie zastanawiał się ile dobroczynnych szczepów bakterii trafia w ten sposób do organizmu. Obecnie wymienione produkty są ogólnodostępne, tylko czy te wytwarzane na skalę przemysłową nadal mają tak zbawienny wpływ na organizm?
W ostatnim artykule pisałam o tym czego należy unikać stosując dietę FODMAP w łagodzeniu objawów IBS. Zapewne zastanawiacie się zatem jakie produkty będą bezpieczne dla jelit i powinny znaleźć się w waszym jadłospisie? Faza eliminacyjna diety low FODMAP nie jest łatwa jednak dzięki temu artykułowi mam nadzieję, że trudna dla was też nie będzie.
Dieta FODMAP - bardzo modna, ale przede wszystkim pomocna dla osób z zespołem jelita drażliwego. Dla kogo jest polecana? Czego należy unikać w fazie eliminacji i co to w ogóle jest za faza? Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. Zapraszam do lektury.
Każdemu zdarza się jadać w niezdrowy sposób. To, jaka jest twoja dieta, decyduje w dużym stopniu o tym, jaki jesteś. Może jedzenie nie warunkuje twojej osobowości, ale stan zdrowia i organizmu już tak. Dzięki współczesnej technologii możesz dobierać najlepsze diety, ale projektanci nowych gadżetów ciągle wymyślają coś nowego. Słyszałeś o elektronicznym widelcu HAPIfork? Nie?! To zapraszamy do poznania go bliżej.
Moda nie dotyczy jedynie branży odzieżowej, kosmetycznej czy motoryzacyjnej, lecz także kulinarnej. Każdego roku światowi spece od kuchni i wielbiciele jedzenia zwyczajowo, spotykają się i dyskutują nad trendami minionego roku oraz przewidują, co ma szansę „być na językach” w kolejnych miesiącach.
Brakuje Wam pomysłu na zdrową wigilijną potrawę? Spieszymy zatem z propozycją przygotowania pysznej wegańskiej kapusty z grochem, a dla poszukujących inspiracji na słodkie wigilijne danie mamy przepis na tradycyjną kutię.
Święta Bożego Narodzenia w naszej polskiej tradycji wiążą się nierozerwalnie z rodziną, wspólnym kolędowaniem i oczywiście uroczystą wieczerzą wigilijną. Stół suto zastawiony niecodziennymi potrawami zachęca do spróbowania każdej z nich. I bardzo dobrze, bo wigilijna wieczerza to najzdrowsza kolacja w roku! Wiele przysmaków pojawia się na stole tylko tego wieczoru, a szkoda, bo produkty ze świątecznego stołu to skarbnica cennych składników odżywczych.
Istnieje szereg smacznych i szybkich przekąsek, które mogą pomóc w uzyskaniu zgrabnej sylwetki, a do tego wspomogą umysł podczas pracy. Proponujemy Wam kilka lekkostrawnych, łatwo dostępnych biurowo-żywieniowych must have!
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego