295 osób online (192 desktop_mac) (103 stay_primary_portrait)
Posiłek po biegu - clou powysiłkowej regeneracji
Posiłek po biegu - clou powysiłkowej regeneracji

Niewątpliwe bieganie jest formą aktywności fizycznej, która posiada szereg korzyści zdrowotnych. Między innymi wpływa na poprawę samopoczucia, funkcjonowanie układu odpornościowego, ale też usprawnia pracę układu sercowo- naczyniowego, oraz jest dobrym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Śniadanie na dzień dobry!
Śniadanie na dzień dobry!

Płatki owsiane na mleku, wodzie, z owocami lub orzechami, u niektórych bez dodatków za to ze szczyptą soli, tak wygląda najczęściej spożywane śniadanie wśród sportowców. Nie bez przyczyny osoby aktywne fizycznie sięgają właśnie po ten posiłek. Również nasze kochane mamy nie bez powodu podawały nam właśnie tą potrawę (no może w nieco mniej atrakcyjnej formie) od najmłodszych lat.

Zdrowe słodycze!
Zdrowe słodycze!

Rezygnacja z jedzenia słodyczy to problem wielu osób starających się o zgrabną i szczupłą sylwetkę. Tradycyjne słodycze sklepowe, oprócz rozkoszy dla podniebienia, nie wnoszą do organizmu nic, co wpływałoby na poprawę zdrowia. Wręcz przeciwnie dostarczają jedynie „pustych kalorii” i wielu szkodliwych dodatków. Mamy jednak na to sposób – zdrowe słodkie przekąski – czyli produkty, które zapewne już znasz, ale nie od ich słodkiej strony.

Zdrowe zmiany w diecie podczas urlopu
Zdrowe zmiany w diecie podczas urlopu

Nadwaga i otyłość wśród polskiego społeczeństwa to problem, który narasta w zastraszającym tempie. Najczęstszą przyczyną nadmiernej masy ciała jest niewłaściwa dieta i zbyt mała aktywność fizyczna. Wakacje są bardzo dobrym momentem na przyjrzenie się temu co jemy i naprostowanie wcześniej popełnianych błędów żywieniowych.

Pyszne porzeczkowe śniadanie
Pyszne porzeczkowe śniadanie

Lato jest cudowną porą roku dla owocowych łasuchów. To unikalny moment na zajadanie się świeżymi, aromatycznymi, polskimi truskawkami, malinami, agrestem czy porzeczkami. Korzystajmy więc z tego dobra jak najczęściej!

Ziemniaczana rozpusta
Ziemniaczana rozpusta

Sezon na lekkie, wiosenno-letnie potrawy z warzywami i owocami uważamy już dawno za rozpoczęty. Czasem jednak zdarzają się nawet w tym okresie dni szare i deszczowe, kiedy ma się wyłącznie ochotę na coś ciepłego i sycącego. Właśnie wtedy z pomocą przychodzą nam dania z naszych poczciwych ziemniaków.

Uważajcie, ziemniaki mogą być trujące!
Uważajcie, ziemniaki mogą być trujące!

Ziemniaki to jedno z ulubionych i najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Przepisów na dania z tego produktu jest naprawdę wiele – każdy znajdzie dla siebie coś smacznego ziemniaczanego. Niestety, zdarza się tak, że ziemniaki mogą powodować zatrucia pokarmowe, a nawet prowadzić do śmierci. A wszystko za sprawą substancji chemicznej – solaniny, która występuje w niedojrzałych lub kiełkujących ziemniakach.

Jak przygotować zdrowe, domowe lody?
Jak przygotować zdrowe, domowe lody?

Wiosna i lato to pory roku, podczas których często sięgamy po pyszne, orzeźwiające lody. Gdy jednak prześledzimy ich skład podany na etykietach, prawdopodobnie już nie będą nam tak bardzo smakowały. Tłuszcze utwardzane, syropy cukrowe, emulgatory, polepszacze i barwniki – to sztandarowe składniki, które znajdziemy w większości kupnych lodowych smakołyków. Zamiast wybierać gotowe lody, warto przygotować je samodzielnie - będą zdrowe i pyszne! To naprawdę proste!

Dlaczego warto jeść sezonowe, lokalne owoce i warzywa?
Dlaczego warto jeść sezonowe, lokalne owoce i warzywa?

Późna wiosna i lato to znakomita okazja, by do codziennego menu włączyć większe ilości warzyw i owoców. Te ciepłe miesiące to właśnie okres, w którym mamy dostęp do bogactwa różnorodnych, kolorowych darów roślin. Warzywa i owoce są również znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych, których tabletki multiwitaminowe nie zastąpią.

Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni?
Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni?

W kuchni najczęściej nie wykorzystujemy w pełni potencjału pokrzywy. Zwykle przygotowujemy z niej jedynie napary ziołowe lub herbatki. Tak naprawdę, pokrzywa może stać się prawdziwym przysmakiem i główną bohaterką wielu ciekawych i zdrowych potraw, jeżeli tylko „otworzymy się” na nowe smaki i połączenia różnych produktów żywnościowych. Mamy nadzieję, że dziś zachęcimy Was do kilku przepisów, w których bazą jest właśnie pokrzywa.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego