252 osoby online (164 desktop_mac) (88 stay_primary_portrait)
Pokrzywa - postrach z dzieciństwa, po który warto sięgnąć
Pokrzywa - postrach z dzieciństwa, po który warto sięgnąć

Dawniej zioła traktowane były z dużym szacunkiem (przypisywano im moce magiczne i lecznicze) i stosowane w medycynie ludowej jako remedia na wiele schorzeń organizmu. W dzisiejszych czasach poziom zainteresowania ziołolecznictwem i medycyną naturalną stopniowo wzrasta. Rośliny, posiadające lecznicze właściwości, traktuje się jako alternatywy leków bądź też jako środki wspomagające terapię. Powszechne jest również stosowanie ziół w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Jedną z takich cenionych roślin jest właśnie pokrzywa.

Jak wykorzystać jagody Goji w kuchni?
Jak wykorzystać jagody Goji w kuchni?

W ostatnim artykule pisaliśmy trochę o bardzo modnych ostatnio jagodach Goji i zasadności wprowadzenia ich do codziennej diety. Jeżeli już zdecydujecie się na zakup tych owoców, powinniście dowiedzieć się również, jak smacznie i kreatywnie wykorzystać je w kuchni - by nie tylko skorzystać z ich właściwości prozdrowotnych, ale i smakowych!

Jajeczne potrawy bez jaj
Jajeczne potrawy bez jaj

Gotowanie bez jajek nie musi być monotonne lub trudne. Okazuje się, że przepisy, w których nie wykorzystuje się tego produktu, są naprawdę smaczne! Dodatkowo, wprowadzą trochę „kulinarnej” nowości do Waszej kuchni. Zapraszamy Was na prawdziwe przysmaki bez jajek!

Dieta bez jajek? Czemu nie?
Dieta bez jajek? Czemu nie?

Smażone, sadzone, gotowane…. – możliwości podania i wykorzystania jajek w kuchni jest mnóstwo. Mówi się nawet, że jajko to sztandarowy produkt polskiej kuchni. Aż trudno wyobrazić sobie sytuację, w której trzeba się bez niego obyć. Bo przecież w jaki sposób przygotować ciasta, naleśniki czy wykonać pastę jajeczną?

Resztkowe przepisy dla każdego
Resztkowe przepisy dla każdego

Marnowanie jedzenia to ogromny problem nie tylko na świecie, ale i w naszych własnych gospodarstwach domowych. Często w naszych lodówce przechowujemy resztki produktów spożywczych, które nie zostały zjedzone. Najprawdopodobniej grozi im kosz na śmieci. Czy da się wykorzystać kreatywnie resztki żywności? Co właściwie można z nich przygotować?

Jak nie marnować żywności?
Jak nie marnować żywności?

Marnowanie jedzenia to problem wręcz globalny! Na świecie wyrzuca się 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 całości produkowanej żywności. Ta liczba przeraża, a jednak w codziennym życiu nawet nie zauważamy sytuacji, w których zamiast odpowiednia wykorzystać zakupione produkty, nieświadomie je marnujemy. Jakie zamiany warto wprowadzić w swoim postępowaniu z żywnością, by zaprzestać zjawisku marnowaniu żywności?

Kwietniowe przysmaki ze straganu
Kwietniowe przysmaki ze straganu

Nastała wiosna, a wraz z jej nadejściem zwiększa się nasza ochota na lżejsze i świeższe menu. Przez ostatnie miesiące raczyliśmy się daniami z warzyw korzeniowych, mrożonek czy kiszonek. Zgodnie z kalendarzem warzywno-owocowym w kwietniu na nasze stoły może trafić: sałata, rzodkiewka, dymka, natka pietruszki, młoda botwinka, a pod koniec miesiąca także szparagi.

5 niskokalorycznych przekąsek, które koniecznie powinny  znaleźć się w sylwestrowym menu
5 niskokalorycznych przekąsek, które koniecznie powinny znaleźć się w sylwestrowym menu

Sylwester zbliża się wielkimi krokami! Zazwyczaj wcześniej przygotowujemy najważniejsze - wystrzałowy strój i fryzurę, nie myśląc zupełnie o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy - odpowiednim menu! Tłuste i wysokokaloryczne przekąski, które zazwyczaj pojawiają się na sylwestrowych stołach, mogą całkowicie zniszczyć nasz plan odchudzania! W efekcie, zamiast spalić dodatkowe kalorie podczas szalonej imprezy, możemy skończyć z dodatkowymi kilogramami i ogromnym poczuciem winy.

Wigilijne Fit przepisy!
Wigilijne Fit przepisy!

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepisy na Wigilijne potrawy w wersji mniej kalorycznej i zdrowszej. Znajdziecie tu oryginalne pomysły na świątecznego karpia, rybę po grecku i śledzia, sałatkę warzywną, sos a’la majonezowy oraz na niskokaloryczny biszkopt makowy.

Halloween w stylu Fit
Halloween w stylu Fit

Ostatni dzwonek na przygotowywania do imprezy halloweenowej! Oprócz opracowania zaskakującego wszystkich stroju oraz udekorowania mieszkania, bardzo ważnym punktem na naszej „do-it” liście powinno być odpowiednio skonstruowanie menu. Powinniśmy dokładnie zaplanować jakie potrawy przyrządzimy – zarówno na słodko i wytrawnie, do gotowania włączmy też znajomych. Lepiej przygotować wszystko ręcznie ze znanych (i zdrowych!) składników, w mniejszej ilości, niż kupić tuczące zagryski typu paluszki lub chipsy.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego