99 osób online (64 desktop_mac) (35 stay_primary_portrait)

Wykorzystaj zimę, aby schudnąć!

14.10.2014

Wykorzystaj zimę, aby schudnąć!

Znasz różnicę między białą a brązową tkanką tłuszczową? Ta pierwsza jest nieaktywnym balastem, a ta druga aktywną metabolicznie tkanką. W prosty sposób możesz zmienić biały tłuszcz w beżowy (prawie brązowy), a sprzyja temu zimowa aura.

Brązowa tkanka tłuszowa zużywa energię, aby produkować ciepło. Niemowlęta i małe zwierzęta mają jej dużo, bo chroni przed wychłodzeniem. Gdyby udało się u osób dorosłych zwiększyć ilość brązowej tkanki tłuszczowej kosztem białej, byłby to duży krok w kierunku zapobiegania nadwadze i otyłości.

Biała tkanka tłuszczowa nie ma takich właściwości, jakimi charakteryzuje się tłuszcz brązowy. Jednak w pewnych warunkach może ona zyskać część właściwości tkanki tłuszczowej brązowej. Taki podrasowany tłuszcz biały nosi nazwę tłuszczu beżowego. Jak przeprowadzić tuning tłuszczu białego do beżowego? Wystarczy białą tkankę tłuszczową wystawić na działanie niskiej temperatury.

Dowiedli tego naukowcy, którzy sprawdzili, czy niskie temperatury potrafą zmobilizować organizm do przekształcenia tłuszczu białego w beżowy. Badali oni (pobierali próbki tkanki tłuszczowej - biopsja) tkankę tłuszczową ulokowaną na brzuchu 55 osób. Próbki pobrano latem i zimą.
Sprawdzono też cechy tłuszczu zgromadzonego na udach - w warunkach letnich oraz po przyłożeniu okładu z lodu na 30 minut.
Co się okazało?
W tłuszczu brzusznym pobranym zimą znaleziono podwyższony poziom markerów genetycznych charakterystycznych dla tkanki tłuszczowej beżowej.
W tłuszczu z ud, po schłodzeniu, także pojawiły się markery tłuszczu beżowego!

Skorzystajmy zatem z nadchodzącej zimy i towarzyszącej jej niskiej temperatury, wychodząc regularnie na spacery, nordic walking lub jogging. Pozwólmy niskiej temperaturze działać, a beżowej tkance tłuszczowej spalać więcej kalorii bez dodatkowego wysiłku!
Uwaga - zmianę białej tkanki tłuszczowej w beżową zakłócają procesy zapalne, więc przemrażanie tyłka nie ma sensu, gdy kapie ci z nosa!
a latem będzie trzeba robić okłady z lodu...

 

Źródło: Philip A. Kern, Brian S. Finlin, Beibei Zhu, Neda Rasouli, Robert E. McGehee, Philip M. Westgate, Esther E. Dupont-Versteegden. The Effects of Temperature and Seasons on Subcutaneous White Adipose Tissue in Humans: Evidence for Thermogenic Gene Induction. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2014

« zdrowie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego