Jak interpretować wyniki badania poziomu cholesterolu
08.08.2012
Czy cholesterol powyżej 200 to powód do niepokoju? Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań. Wiedza ta już teraz może pomóc ci dbać o zdrowie rodziców, a prędzej czy później przyda się i tobie.
Całkowity poziom cholesterolu:
poniżej 200 mg/dL - poziom optymalny
200-239 mg/dL - poziom podwyższony
240 mg/dL - poziom wysoki
Podwyższony poziom cholesterolu nie musi być sygnałem alarmowym. Z resztą w różnych krajach stosuje się różne normy i tak w USA wynosi ona 300 mg/dL, w Polsce 200 mg/dL, a w krajach takich jak Australia, Kanada, Indie, Korea czy niektóre kraje europejskie - takiego limitu w ogóle nie ma!
HDL
40 mg/dL lub mniej - poziom niski
60 mg/dL lub więcej - poziom wysoki
Uwaga! Niekorzystny wskażnik to niski poziom HDL.
LDL
do 99 mg/dL - poziom optymalny
100-129 mg/dL - poziom nieco podwyższony, ale nadal w normie
130-159 mg/dL - górna granica normy
160-189 mg/dL - poziom wysoki
190 mg/dL i więcej - poziom bardzo wysoki
Uwaga! Niekorzystny wynik to poziom wysoki lub bardzo wysoki.
Trójglicerydy (TG)
Norma: 50-180 mg/dL
Jak zinterpretować wyniki?
Jednym z lepszych wyznaczników jest stosunek całkowitego cholesterolu do HDL. Na podstawie raportu z Harvard Medical School możemy przyjąć następująco:
Stosunek poziomu cholesterolu do HDL
Kobiety: poniżej 3,3 i mężczyźni: poniżej 3,4 - ryzyko chorób serca bardzo niskie
Kobiety: 3,8 i mężczyźni: 4 - ryzyko chorób serca niskie
Kobiety: 4,5 i mężczyźni: 5 - ryzyko chorób serca średnie
Kobiety: 7 i mężczyźni: 9 - ryzyko chorób serca umiarkowane
Kobiety: powyżej 11 i mężczyźni: powyżej 23 - ryzyko chorób serca wysokie.
Kolejnym bardzo ciekawym wyznacznikiem jest stosunek TG/HDL. Według kolejnych badań jest on nawet lepszym wyznacznikiem ryzyka problemów z sercem niż wcześniejszy stosunek całkowity/HDL czy też LDL/HDL. W praktyce rzecz biorąc, wartość dla TG/HDL powyżej 4 jest podstawą do niepokoju. Natomiast optymalny stosunek wynosi od 1 do 2. Jeden z raportów uważa, że wartość 1.33 jest granicą optymalności.
Wyniki badań cholesterolu, zwłaszcza jeśli są poza przyjętymi normami, powodują, że niektórzy ludzie automatycznie ograniczają do minimum ilość cholesterolu spożywanego w pokarmach. Tymczasem cholesterol w większości wytwarzany jest przez organizm. Ten przyjmowany drogą pokarmową stanowi niewielką jego część. Warto też wiedzieć, że:
- badania epidemiologiczne z ostatnich 20 lat pokazują brak powiązania pomiędzy ilością spożywanego cholesterolu a jego ilością we krwi i chorobami serca.
- kliniczne badania na ludziach wrażliwych na cholesterol przyjmowany drogą pokarmową (około 25% populacji) pokazują, że wraz ze wzrostem cholesterolu rośnie zarówno LDL jak i HDL, zachowując odpowiedni stosunek tych dwóch wartości.
Zobacz nasze diety - kliknij TUTAJ!
Zobacz nasze treningi - kliknij TUTAJ!
Więcej o tym, co wpływa na poziom cholesterolu przeczytasz w artykule (kliknij tytuł): Burza w światku dietetyków?