200 osób online (130 desktop_mac) (70 stay_primary_portrait)

Jedz to i chudnij

21.01.2013

Jedz to i chudnij

Chcesz szybciej schudnąć? Sięgaj po produkty, które wspomagają utratę tkanki tłuszczowej.

Jogurt grecki
Wysoka zawartość białka w tym typie jogurtu sprawia, że jest on smacznym i skutecznym "stymulatorem" odchudzania. Jogurt grecki zawiera dwa razy więcej białka niż zwykły jogurt. To sprawia, że dłużej jest trawiony dzięki czemu po jego zjedzeniu dłużej jesteśmy syci. Co więcej, organizm zużywa więcej energii na strawienie białek niż węglowodanów.

Quinoa czyli komosa ryżowa
Szklanka tego produktu zawiera 8 g białka i 5 g błonnika. Jest łatwa w przygotowaniu - gotuje się ją tak, jak ryż. Zwiera też żelazo, cynk, selen i witaminę E. Aby przygotować pyszną potrawę, ugotuj komosę, dodaj duszone warzywa i pokrojonego, pieczonego (grillowanego lub usmazonego na małej ilości tłuszczu) kurczaka.

Ostra papryka
Zawiera kapsaicynę, która przyspiesza metabolizm i hamuje apetyt. Zaobserwowano, że ostre potrawy sprawiają, że ludzie jedzą mniejsze porcje.

Cynamon
Z badań naukowych wynika, że cynamon ma zdolność stabilizowania poziomu cukru we krwi, co ułatwia kontrolowanie apetytu. Spróbuj dodać go do kawy, herbaty, jogurtu. Dzięki niemu można zrezygnować z cukru, czy słodzika, jeśli go używasz, a to kolejna oszczędność kalorii.

Zielona herbata
Jest bogata w katechiny, które modyfikują metabolizm. Aby uzyskać znaczący efekt odchudzający, warto wypijać kilka filiżanek zielonej herbaty dziennie. Stwierdzono, że katechiny szczególnie skutecznie redukują tłuszcz brzuszny.

Grejpfrut
Dlaczego ten owoc sprzyja odchudzaniu przeczytasz tutaj: Czy grejpfruty odchudzają?

Arbuz
Produkty obfitujące w wodę, a taki jest arbuz, wypełniają żołądek, pozostawiając mniej miejsca na bardziej kaloryczne pokarmy. Ponadto arbuz zawiera likopen - przeciwutleniacz i witaminy A i C.

Jabłka i gruszki
Jedz je razem ze skórką, co sprawi, że do żołądka trafi spora porcja wody wraz z błonnikiem. Sok owocowy to nie to samo, bo jest pozbawiony błonnika, dlatego w przypadku osób odchudzających się zamienianie porcji owoców na szklankę soku nie jest dobrym pomysłem.

Winogrona, ale nie rodzynki
Właśnie ze względu na dużą zawartość wody warto jeść winogrona. Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona, a więc pozbawione wody. Dwie szkalnki winogron mają tyle samo kalorii, co 1/4 szkalnki rodzynków.

Jagody
Zawierają wodę i błonnik a przy tym są słodkie, więc można nimi zaspokoić apetyt na słodycze. Do tego są zdrowe ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość przeciwutleniaczy.

Surowe jarzyny
Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i apetycznie chrupiące. Pół szklanki pokrojonego selera naciowego to tylko 8 kcal. Spróbuj pogryzać oskrobaną marchew maczaną w jogurcie greckim z dodatkiem cynamonu lub imbiru - pycha!

Jaja
Jajecznica, jajo na miękko lub na twardo to idealne śniadaniowe danie główne, bo na dłużej zaspokoi głód niż płatki z mlekiem. Jedno jajo to 75 kcal i 7 g pełnowartościowego białka.

Kawa
Kawa stymuluje metabolizm w niewielkim stopniu, ale jednak. Nie zniwecz tego efektu, cukrem!

Zupy
Każda zupa, poza tą obficie doprawioną śmietaną, to superprodukt wspomagajacy odchudzanie. Zjedzona przed posiłkiem głównym zapobiega przejedzeniu się bardziej kalorycznym drugim daniem. Jeśli zawiera warzywa, dostarcza błonnik, który jest bardzo ważnym składnikiem skutecznej diety odchudzającej.

Sałatki
Ich zaletą są surowe warzywa i dodatek białka w postaci mięsa, fasoli lub ryby. Dobrym pomysłem jest jedzenie sałatki przed daniem głównym. Jedyne na co trzeba uważać, szykując sałatkę to sos. Polecamy do sałatek ze świeżych warzyw sos vinegret zrobiony z oliwy z oliwek i octu winnego wymieszanych z solą i pieprzem. O zaletach jabłkowego octu winnego przeczytasz w materiale: Naturalne wspomaganie odchudzania.

Orzechy
W kontrolowanych ilościach (bo są bardzo kaloryczne!) stanowią doskonałe uzupełnienie diety. Dostarczają błonnik, białko i korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Jedzone z umiarem wspomagają odchudzanie i obniżają poziom cholesterolu.

Ryby
Specjaliści twierdzą, że białko ryb syci lepiej niż białko z piersi kurczaka czy wołowina! Wiele ryb ma mięso zawierające mało tłuszczu, choć ryby morskie z zimnych wód są bardzo tłuste. Jednak zawierają korzystne dla zdrowia kwasy omega 3, które chronią serce.

Fasola
Dobre źródło białka nie tylko dla wegetarian! Zawierają też dużo błonnika, który pomaga kontrolować apetyt. Szklanka fasoli to 12 g błonnika, tylko 4 g tłuszczu i aż 15 g białka!




« odchudzanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego