Zupa na halloween
29.10.2014
Najprostsza na świecie zupa z dyni, której "pajęczynowa" dekoracja sprawia, że idealnie nadaje się na koniec listopada. Polubisz ją ty i twoje dzieci!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na 8 porcji:
- dynia - 3,5 kg
- oliwa z oliwek
- wywar z kury 1,2-1,5 litra
- jogurt naturalny - mały kubeczek
- grzanki
Przygotowanie:
Dynię przekroić, wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wlać oliwę na patelnię i poddusić na niej kostki dyni aż do zeszklenia. Przełożyć do garnka, zalać wywarem z kury - wlać go tyle, by tylko przykrył dynię. Ugotować do miękkości. Jeśli zupa ma zbyt "warzywny smak" dodać pokrojone jabłko bez skórki. Całość zblendować.
Nalewaj na talerze, a jogurtem narysuj na powierzchni zupy koła lub spiralę. Przesuwając nóż od środka tależa do jego brzegu - rozmaż jogurtowe linie, tworząc rysunek pajęczyny. Posyp zupę niewielką ilością grzanek.
Smacznego!
Zupa ma pyszny smak, kremową konsystencję i aż kipi od cennych składników odżywczych!
Słów kilka o dyni
Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.
Pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy a po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.