Lato jest cudowną porą roku dla owocowych łasuchów. To unikalny moment na zajadanie się świeżymi, aromatycznymi, polskimi truskawkami, malinami, agrestem czy porzeczkami. Korzystajmy więc z tego dobra jak najczęściej!
Porzeczki – popularne w małych ogródkach i na działkach, natomiast na bazarach pojawiają się coraz rzadziej. Nie wszyscy przepadają za ich kwaskowatym smakiem, dlatego cieszą się one niewielką popularnością. A szkoda, bo to nasze rodzime dobro, bogate w wiele cennych dla zdrowia składników.
Sezon na lekkie, wiosenno-letnie potrawy z warzywami i owocami uważamy już dawno za rozpoczęty. Czasem jednak zdarzają się nawet w tym okresie dni szare i deszczowe, kiedy ma się wyłącznie ochotę na coś ciepłego i sycącego. Właśnie wtedy z pomocą przychodzą nam dania z naszych poczciwych ziemniaków.
Ziemniaki to jedno z ulubionych i najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Przepisów na dania z tego produktu jest naprawdę wiele – każdy znajdzie dla siebie coś smacznego ziemniaczanego. Niestety, zdarza się tak, że ziemniaki mogą powodować zatrucia pokarmowe, a nawet prowadzić do śmierci. A wszystko za sprawą substancji chemicznej – solaniny, która występuje w niedojrzałych lub kiełkujących ziemniakach.
Wiosna i lato to pory roku, podczas których często sięgamy po pyszne, orzeźwiające lody. Gdy jednak prześledzimy ich skład podany na etykietach, prawdopodobnie już nie będą nam tak bardzo smakowały. Tłuszcze utwardzane, syropy cukrowe, emulgatory, polepszacze i barwniki – to sztandarowe składniki, które znajdziemy w większości kupnych lodowych smakołyków. Zamiast wybierać gotowe lody, warto przygotować je samodzielnie - będą zdrowe i pyszne! To naprawdę proste!
Późna wiosna i lato to znakomita okazja, by do codziennego menu włączyć większe ilości warzyw i owoców. Te ciepłe miesiące to właśnie okres, w którym mamy dostęp do bogactwa różnorodnych, kolorowych darów roślin. Warzywa i owoce są również znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych, których tabletki multiwitaminowe nie zastąpią.
W kuchni najczęściej nie wykorzystujemy w pełni potencjału pokrzywy. Zwykle przygotowujemy z niej jedynie napary ziołowe lub herbatki. Tak naprawdę, pokrzywa może stać się prawdziwym przysmakiem i główną bohaterką wielu ciekawych i zdrowych potraw, jeżeli tylko „otworzymy się” na nowe smaki i połączenia różnych produktów żywnościowych. Mamy nadzieję, że dziś zachęcimy Was do kilku przepisów, w których bazą jest właśnie pokrzywa.
Dawniej zioła traktowane były z dużym szacunkiem (przypisywano im moce magiczne i lecznicze) i stosowane w medycynie ludowej jako remedia na wiele schorzeń organizmu. W dzisiejszych czasach poziom zainteresowania ziołolecznictwem i medycyną naturalną stopniowo wzrasta. Rośliny, posiadające lecznicze właściwości, traktuje się jako alternatywy leków bądź też jako środki wspomagające terapię. Powszechne jest również stosowanie ziół w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Jedną z takich cenionych roślin jest właśnie pokrzywa.
W ostatnim artykule pisaliśmy trochę o bardzo modnych ostatnio jagodach Goji i zasadności wprowadzenia ich do codziennej diety. Jeżeli już zdecydujecie się na zakup tych owoców, powinniście dowiedzieć się również, jak smacznie i kreatywnie wykorzystać je w kuchni - by nie tylko skorzystać z ich właściwości prozdrowotnych, ale i smakowych!
Zwane nierzadko „super owocami", stają się coraz częściej stałym elementem naszej diety. Od ponad 2300 lat są stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej, jako ważny składnik terapeutyczny i leczniczy . Skoro można zauważyć zbiorową modę na jagody Goji, warto przyjrzeć się z bliska ich właściwościom i pozytywnym działaniu, ale również wspomnieć o zagrożeniach związanych ze stosowaniem tych owoców.
- chevron_left
- 1 ...
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- ... 28
- chevron_right
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego