307 osób online (199 desktop_mac) (108 stay_primary_portrait)
Jak wykorzystać jagody Goji w kuchni?
Jak wykorzystać jagody Goji w kuchni?

W ostatnim artykule pisaliśmy trochę o bardzo modnych ostatnio jagodach Goji i zasadności wprowadzenia ich do codziennej diety. Jeżeli już zdecydujecie się na zakup tych owoców, powinniście dowiedzieć się również, jak smacznie i kreatywnie wykorzystać je w kuchni - by nie tylko skorzystać z ich właściwości prozdrowotnych, ale i smakowych!

Czy warto włączyć jagody Goji do diety?
Czy warto włączyć jagody Goji do diety?

Zwane nierzadko „super owocami", stają się coraz częściej stałym elementem naszej diety. Od ponad 2300 lat są stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej, jako ważny składnik terapeutyczny i leczniczy . Skoro można zauważyć zbiorową modę na jagody Goji, warto przyjrzeć się z bliska ich właściwościom i pozytywnym działaniu, ale również wspomnieć o zagrożeniach związanych ze stosowaniem tych owoców.

Jajeczne potrawy bez jaj
Jajeczne potrawy bez jaj

Gotowanie bez jajek nie musi być monotonne lub trudne. Okazuje się, że przepisy, w których nie wykorzystuje się tego produktu, są naprawdę smaczne! Dodatkowo, wprowadzą trochę „kulinarnej” nowości do Waszej kuchni. Zapraszamy Was na prawdziwe przysmaki bez jajek!

Dieta bez jajek? Czemu nie?
Dieta bez jajek? Czemu nie?

Smażone, sadzone, gotowane…. – możliwości podania i wykorzystania jajek w kuchni jest mnóstwo. Mówi się nawet, że jajko to sztandarowy produkt polskiej kuchni. Aż trudno wyobrazić sobie sytuację, w której trzeba się bez niego obyć. Bo przecież w jaki sposób przygotować ciasta, naleśniki czy wykonać pastę jajeczną?

Resztkowe przepisy dla każdego
Resztkowe przepisy dla każdego

Marnowanie jedzenia to ogromny problem nie tylko na świecie, ale i w naszych własnych gospodarstwach domowych. Często w naszych lodówce przechowujemy resztki produktów spożywczych, które nie zostały zjedzone. Najprawdopodobniej grozi im kosz na śmieci. Czy da się wykorzystać kreatywnie resztki żywności? Co właściwie można z nich przygotować?

5 faktów o warzywach i owocach, które musisz znać!
5 faktów o warzywach i owocach, które musisz znać!

Nastała wiosna, a wraz z jej nadejściem stragany zaczynają zapełniać się świeżymi warzywami. Niedługo pojawią się pierwsze sezonowe polskie owoce. Czy możemy je jeść bezkarnie w dowolnych ilościach i czy wszystkie sprzyjają szczupłej sylwetce?

7 mitów o wodzie, które trzeba znać
7 mitów o wodzie, które trzeba znać

Każdy z nas wie, że woda jest bardzo istotna dla człowieka, a jej regularna konsumpcja to ważny element zdrowego stylu życia. Zagadnienia związane z nawadnianiem organizmu i spożywaniem wody obrosły w wiele mitów i teorii, które często nie są poparte żadnymi naukowymi dowodami. Warto zwiększyć własną świadomość żywieniową i dowiedzieć się, które z popularnych i nadal powtarzanych informacji są po prostu nieprawdziwe.

Słodycze na diecie
Słodycze na diecie

Wielu z nas zastanawia się jak wytrzyma na diecie bez swoich ulubionych słodkości. Już sama myśl o tym, że trzeba je będzie odstawić powoduje, że zastanawiamy się czy odchudzanie w ogóle ma sens. Czy rzeczywiście wszystkie słodkie przysmaki trzeba wykluczyć na czas odchudzania? Czy jednak można pozwolić sobie czasem na mały kawałek czekolady?

Kwietniowe przysmaki ze straganu
Kwietniowe przysmaki ze straganu

Nastała wiosna, a wraz z jej nadejściem zwiększa się nasza ochota na lżejsze i świeższe menu. Przez ostatnie miesiące raczyliśmy się daniami z warzyw korzeniowych, mrożonek czy kiszonek. Zgodnie z kalendarzem warzywno-owocowym w kwietniu na nasze stoły może trafić: sałata, rzodkiewka, dymka, natka pietruszki, młoda botwinka, a pod koniec miesiąca także szparagi.

Nowalijki - jeść czy nie jeść!
Nowalijki - jeść czy nie jeść!

Wiosna zadomowiła się już na dobre. Dzień znacznie się wydłużył, a wiosenna temperatura sprawia, że znacznie chętniej sięgamy po lżejsze potrawy. Stragany warzywne kuszą różową rzodkiewką, sałatą, szczypiorem, ogórkiem czy pąsowym pomidorem. Tylko czy aby na pewno urosły one w ziemi i dodadzą nam zdrowia i wigoru?

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego