445 osób online (289 desktop_mac) (156 stay_primary_portrait)
Dieta bez jajek? Czemu nie?
Dieta bez jajek? Czemu nie?

Smażone, sadzone, gotowane…. – możliwości podania i wykorzystania jajek w kuchni jest mnóstwo. Mówi się nawet, że jajko to sztandarowy produkt polskiej kuchni. Aż trudno wyobrazić sobie sytuację, w której trzeba się bez niego obyć. Bo przecież w jaki sposób przygotować ciasta, naleśniki czy wykonać pastę jajeczną?

Resztkowe przepisy dla każdego
Resztkowe przepisy dla każdego

Marnowanie jedzenia to ogromny problem nie tylko na świecie, ale i w naszych własnych gospodarstwach domowych. Często w naszych lodówce przechowujemy resztki produktów spożywczych, które nie zostały zjedzone. Najprawdopodobniej grozi im kosz na śmieci. Czy da się wykorzystać kreatywnie resztki żywności? Co właściwie można z nich przygotować?

Jak nie marnować żywności?
Jak nie marnować żywności?

Marnowanie jedzenia to problem wręcz globalny! Na świecie wyrzuca się 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 całości produkowanej żywności. Ta liczba przeraża, a jednak w codziennym życiu nawet nie zauważamy sytuacji, w których zamiast odpowiednia wykorzystać zakupione produkty, nieświadomie je marnujemy. Jakie zamiany warto wprowadzić w swoim postępowaniu z żywnością, by zaprzestać zjawisku marnowaniu żywności?

5 faktów o warzywach i owocach, które musisz znać!
5 faktów o warzywach i owocach, które musisz znać!

Nastała wiosna, a wraz z jej nadejściem stragany zaczynają zapełniać się świeżymi warzywami. Niedługo pojawią się pierwsze sezonowe polskie owoce. Czy możemy je jeść bezkarnie w dowolnych ilościach i czy wszystkie sprzyjają szczupłej sylwetce?

7 mitów o wodzie, które trzeba znać
7 mitów o wodzie, które trzeba znać

Każdy z nas wie, że woda jest bardzo istotna dla człowieka, a jej regularna konsumpcja to ważny element zdrowego stylu życia. Zagadnienia związane z nawadnianiem organizmu i spożywaniem wody obrosły w wiele mitów i teorii, które często nie są poparte żadnymi naukowymi dowodami. Warto zwiększyć własną świadomość żywieniową i dowiedzieć się, które z popularnych i nadal powtarzanych informacji są po prostu nieprawdziwe.

Słodycze na diecie
Słodycze na diecie

Wielu z nas zastanawia się jak wytrzyma na diecie bez swoich ulubionych słodkości. Już sama myśl o tym, że trzeba je będzie odstawić powoduje, że zastanawiamy się czy odchudzanie w ogóle ma sens. Czy rzeczywiście wszystkie słodkie przysmaki trzeba wykluczyć na czas odchudzania? Czy jednak można pozwolić sobie czasem na mały kawałek czekolady?

Kwietniowe przysmaki ze straganu
Kwietniowe przysmaki ze straganu

Nastała wiosna, a wraz z jej nadejściem zwiększa się nasza ochota na lżejsze i świeższe menu. Przez ostatnie miesiące raczyliśmy się daniami z warzyw korzeniowych, mrożonek czy kiszonek. Zgodnie z kalendarzem warzywno-owocowym w kwietniu na nasze stoły może trafić: sałata, rzodkiewka, dymka, natka pietruszki, młoda botwinka, a pod koniec miesiąca także szparagi.

Nowalijki - jeść czy nie jeść!
Nowalijki - jeść czy nie jeść!

Wiosna zadomowiła się już na dobre. Dzień znacznie się wydłużył, a wiosenna temperatura sprawia, że znacznie chętniej sięgamy po lżejsze potrawy. Stragany warzywne kuszą różową rzodkiewką, sałatą, szczypiorem, ogórkiem czy pąsowym pomidorem. Tylko czy aby na pewno urosły one w ziemi i dodadzą nam zdrowia i wigoru?

Smaczne i lekkie potrawy na Wielkanoc!
Smaczne i lekkie potrawy na Wielkanoc!

Jesteście na diecie i boicie się, że świąteczna rozpusta sprawi, że nabierzecie kilogramów zamiast je stracić? Nie musicie się o to martwić! Wystarczy że zamiast tradycyjnych potraw zrobicie fit wersje z poniższych przepisów. Są one równie smaczne, zdrowsze i jedzone w rozsądnych ilościach na pewno nie przysporzą wam dodatkowych kilogramów. Pamiętajcie jednak o rodzinnym spacerze po Wielkanocnym śniadaniu i spaleniu nieco kalorii podczas śmingusowego polewania jak i uciekania przed wodą. Wesołych i smacznych Świąt!

Dieta szczęścia cz.2
Dieta szczęścia cz.2

Zapraszamy do lektury drugiej części naszego tekstu o diecie szczęścia. Z pierwszej wiecie, że koktajl bananowo-kakaowy zagryziony orzechem brazylijskim będzie nie tylko smaczny, ale i szczęściodajny ze względu na tryptofan, selen i magnez. A może macie teraz ochotę na coś wytrawnego? Ryż czarny z łososiem w ostrym sosie chilli. Prawda, że brzmi radośnie?

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego