Smażone, sadzone, gotowane…. – możliwości podania i wykorzystania jajek w kuchni jest mnóstwo. Mówi się nawet, że jajko to sztandarowy produkt polskiej kuchni. Aż trudno wyobrazić sobie sytuację, w której trzeba się bez niego obyć. Bo przecież w jaki sposób przygotować ciasta, naleśniki czy wykonać pastę jajeczną?
Marnowanie jedzenia to ogromny problem nie tylko na świecie, ale i w naszych własnych gospodarstwach domowych. Często w naszych lodówce przechowujemy resztki produktów spożywczych, które nie zostały zjedzone. Najprawdopodobniej grozi im kosz na śmieci. Czy da się wykorzystać kreatywnie resztki żywności? Co właściwie można z nich przygotować?
Marnowanie jedzenia to problem wręcz globalny! Na świecie wyrzuca się 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 całości produkowanej żywności. Ta liczba przeraża, a jednak w codziennym życiu nawet nie zauważamy sytuacji, w których zamiast odpowiednia wykorzystać zakupione produkty, nieświadomie je marnujemy. Jakie zamiany warto wprowadzić w swoim postępowaniu z żywnością, by zaprzestać zjawisku marnowaniu żywności?
Nastała wiosna, a wraz z jej nadejściem stragany zaczynają zapełniać się świeżymi warzywami. Niedługo pojawią się pierwsze sezonowe polskie owoce. Czy możemy je jeść bezkarnie w dowolnych ilościach i czy wszystkie sprzyjają szczupłej sylwetce?
Każdy z nas wie, że woda jest bardzo istotna dla człowieka, a jej regularna konsumpcja to ważny element zdrowego stylu życia. Zagadnienia związane z nawadnianiem organizmu i spożywaniem wody obrosły w wiele mitów i teorii, które często nie są poparte żadnymi naukowymi dowodami. Warto zwiększyć własną świadomość żywieniową i dowiedzieć się, które z popularnych i nadal powtarzanych informacji są po prostu nieprawdziwe.
Wielu z nas zastanawia się jak wytrzyma na diecie bez swoich ulubionych słodkości. Już sama myśl o tym, że trzeba je będzie odstawić powoduje, że zastanawiamy się czy odchudzanie w ogóle ma sens. Czy rzeczywiście wszystkie słodkie przysmaki trzeba wykluczyć na czas odchudzania? Czy jednak można pozwolić sobie czasem na mały kawałek czekolady?
Nastała wiosna, a wraz z jej nadejściem zwiększa się nasza ochota na lżejsze i świeższe menu. Przez ostatnie miesiące raczyliśmy się daniami z warzyw korzeniowych, mrożonek czy kiszonek. Zgodnie z kalendarzem warzywno-owocowym w kwietniu na nasze stoły może trafić: sałata, rzodkiewka, dymka, natka pietruszki, młoda botwinka, a pod koniec miesiąca także szparagi.
Wiosna zadomowiła się już na dobre. Dzień znacznie się wydłużył, a wiosenna temperatura sprawia, że znacznie chętniej sięgamy po lżejsze potrawy. Stragany warzywne kuszą różową rzodkiewką, sałatą, szczypiorem, ogórkiem czy pąsowym pomidorem. Tylko czy aby na pewno urosły one w ziemi i dodadzą nam zdrowia i wigoru?
Jesteście na diecie i boicie się, że świąteczna rozpusta sprawi, że nabierzecie kilogramów zamiast je stracić? Nie musicie się o to martwić! Wystarczy że zamiast tradycyjnych potraw zrobicie fit wersje z poniższych przepisów. Są one równie smaczne, zdrowsze i jedzone w rozsądnych ilościach na pewno nie przysporzą wam dodatkowych kilogramów. Pamiętajcie jednak o rodzinnym spacerze po Wielkanocnym śniadaniu i spaleniu nieco kalorii podczas śmingusowego polewania jak i uciekania przed wodą. Wesołych i smacznych Świąt!
Zapraszamy do lektury drugiej części naszego tekstu o diecie szczęścia. Z pierwszej wiecie, że koktajl bananowo-kakaowy zagryziony orzechem brazylijskim będzie nie tylko smaczny, ale i szczęściodajny ze względu na tryptofan, selen i magnez. A może macie teraz ochotę na coś wytrawnego? Ryż czarny z łososiem w ostrym sosie chilli. Prawda, że brzmi radośnie?
- chevron_left
- 1 ...
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- ... 15
- chevron_right
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego