Dodatki do żywności pełnią niezwykle istotną rolę – poprawiaja atrakcyjność produktu, jego smak, zapach, trwałość. Powinny też gwarantować bezpieczeństwo ich spożywania. Niestety nie zawsze tak jest.
Zacznij dzień od koktajlu owocowego, który dzięki dużej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy przyspieszy syntezę kolagenu – jednego z głównych składników chrząstki stawowej.
Aby ugasić pragnienie biegniesz do sklepu po kolorowe napoje? Stop. Idź do warzywniaka, a później przygotuj napój w domu. Będzie zdrowiej!
Sprawdź, jakie pokarmy wpływają korzystnie na twoje serce. Jedz smacznie i zapobiegaj chorobom serca – zawałowi, nadciśnieniu, cukrzycy i wysokiemu poziomowi cholesterolu.
Ludzie, którzy szybko jedzą, są aż 2,5 raza bardziej narażeni na cukrzycę niż osoby spokojnie spożywające posiłki! To najnowsze doniesienia z międzynarodowego kongresu endokrynologów, który odbył się we Florencji.
Badania opublikowane na łamach American Journal of Clinical Nutrition dowodzą, że kobiety regularnie przyjmujące preparaty multiwitaminowe mają o 5% dłuższe łańcuchy telomerów, co przekłada się na organizm młodszy o niemal 10 lat (9,8 roku)!
Regularne jadanie rukwi wodnej (rzeżucha wodna) i innych warzyw zielonych przed intensywnym treningiem chroni DNA i pomaga zmaksymalizować efekty treningu.
Każdy, kto choć trochę interesuje się współczesną dietetyką, musiał choć raz trafić na doniesienia lub opinie będące w sprzeczności z obowiązującymi zaleceniami dotyczącymi zdrowego sposobu odżywiania się. Oto kolejny głos, który mąci nam w głowach, ale daje do myślenia. Przeczytajcie sami.
W najnowszym Journal of the American College of Nutrition zamieszczono najnowsze odkrycia naukowe dotyczące regularnego jadania orzechów. To warto wiedzieć!
Daj sobie cztery tygodnie na to, by schudnąć, zyskać więcej energii, usprawnić pracę układu pokarmowego, lepiej wyglądać i tak też się czuć. Co musisz robić? Pij zielone koktajle.
- chevron_left
- 1 ...
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- chevron_right
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego