Zielone warzywa liściaste m.in. takie jak szpinak czy jarmuż są faworytem wybieranym w szczególności przez osoby dbające o swój stan zdrowia. Jak się okazuje ich zjadanie może również wpływać na lepsze zachowanie funkcji poznawczych.
Zapewne słyszeliście stwierdzenie „mężczyźni chudną szybciej niż kobiety” i to nie jest niestety pusty frazes. Jak to jest, iż kobiety przeliczają w gorączce każdą kilokalorię, ćwiczą regularnie, a wyniki pokazują się w ślimaczym tempie? Naukowcy pokazują, iż właśnie mężczyźni mają większą przewagę, jeśli chodzi o spadek niechcianych kilogramów. Co na to wpływa i czy istnieje jakaś możliwość wyrównania tej „niesprawiedliwości”? Odpowiedzi na te pytania znajdzie w poniższym artykule…
Nadszedł letni czas, kiedy wszędzie wokół nas, pojawiają się doskonale wysportowane męskie sylwetki i pięknie kobiece wyrzeźbione ciała..na plaży, ścieżkach w parku. Każdy z nas wolałby je oglądać w swoim domu, w lustrze. Jednak co zrobić, gdy jeszcze nie udało nam się zgubić zbędnych i niechcianych kilogramów? Oczywiście wszelkiego rodzaju szybkie „diety cud” nie są rozwiązaniem! Badanie opublikowane w czerwcu br w American Collage of Nutrition, przedstawia interesujący sposób na pozbycie się nadprogramowej masy ciała. Skutkiem ubocznym jest nie tylko poprawa samopoczucia, ale także usprawnienie metabolizmu. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się więcej, zachęcam do przeczytania poniższego artykułu.
I tak mam mało czasu, a jeszcze chcą żeby odznaczać posiłki! Bez żartów! Kto ma na to czas? STOP! przeczytaj więcej dlaczego to dla Ciebie ważne!
Zapewne o złej sławie glutenu słyszał każdy z nas. Jednak czy warto z niego zrezygnować? Jak jego wykluczenie z diety wpłynie na stan zdrowia? Jak widać jedno pytanie, stawia kolejne. Zewsząd słyszy się różne, skrajnie przeciwstawne opinie. Niektórzy zachęcają do jego wyeliminowania, gwarantując liczne korzyści zdrowotne czy spadek masy ciała. Jednak jak znaleźć złoty środek? Jaka jest prawda? W poniższym artykule znajdziecie najnowsze informacje poparte danymi zebranymi przez American Heart Assosiacion (AHA) z bieżącego roku.
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie śniadań pozytywie wpływa na stan zdrowia. Ale jakie śniadanie jest najlepsze? Dlaczego ciągle się o nim mówi, jako o najważniejszym posiłku w ciągu dnia? W poniższym artykule, w Europejski Dzień Śniadania odpowiemy na te pytania i rozwiejemy Wasze wątpliwości.
Wysokie spożycie warzyw i owoców jest jednym z fundamentów zdrowej diety, co zostało zarekomendowane i potwierdzone między innymi poprzez opracowanie w 2016 r przez Instytut Żywności i Żywienia - Nowej piramidy zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Powodem wprowadzenia zmian są wzrastające w zastraszającym tempie zachorowania na choroby układu krążenia oraz nowotwory. To właśnie one są główną przyczyną przedwczesnych zgonów na całym świecie ( 2013 r. około 25 mln zgonów). Zalecenia te w szczególności opierają się na wynikach badań epidemiologicznych, które wykazywały odwrotną zależność między wysokim spożywaniem warzyw i owoców a ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory, choroby układu krążenia czy udar. Jednak na pytanie, jaka jest optymalna ilość spożycia warzyw i owoców, w celu zmniejszenia występowania chorób przewlekłych oraz przedwczesnej śmierci, pozostawał dotychczas bez odpowiedzi.
Przyprawy i zioła ze względu na swą różnorodność, są od wieków wykorzystywane do przygotowywania posiłków, by nadać im niepowtarzalny smak, aromat czy kolor. Zyskały one sławę, nie tylko dzięki swoim właściwościom technologicznym, ale również ze względu na ich leczniczy wpływ na organizm. Już Hipokrates i Galen uważali, że stosowanie przypraw i ziół może przywrócić równowagę organizmu.
Nie od dziś wiadomo, iż witamina E zwana też „witaminą młodości” posiada unikalne właściwości. Nowe badania wykazały, że osoby z zespołem metabolicznym (zespołem X), charakteryzującym się licznymi zaburzeniami związanymi z występującą otyłością, cukrzycą typu 2 czy podwyższonym stężeniem cholesterolu, potrzebują jej znacznie więcej w porównaniu do osób zdrowych. Dzięki czemu witamina płodności ogrywa tak dużą rolę w zespole X? Czym się charakteryzuje? Gdzie możemy ją znaleźć? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Każdy z nas na pewno nie raz miał ochotę na małe, co nie, co. Niezależnie czy po tą małą przekąskę sięgamy w momencie głodu, czy dla poprawy nastroju, warto aby wraz z kaloriami z nią dostarczanymi płynęły korzyści dla naszego zdrowia. Co zrobić, by mądrze a jednocześnie szybko wybrać produkt do przekąszenia? W poniższym artykule znajdziecie odpowiedź.
- chevron_left
- 1 ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- ... 15
- chevron_right
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego