Nadszedł letni czas, kiedy wszędzie wokół nas, pojawiają się doskonale wysportowane męskie sylwetki i pięknie kobiece wyrzeźbione ciała..na plaży, ścieżkach w parku. Każdy z nas wolałby je oglądać w swoim domu, w lustrze. Jednak co zrobić, gdy jeszcze nie udało nam się zgubić zbędnych i niechcianych kilogramów? Oczywiście wszelkiego rodzaju szybkie „diety cud” nie są rozwiązaniem! Badanie opublikowane w czerwcu br w American Collage of Nutrition, przedstawia interesujący sposób na pozbycie się nadprogramowej masy ciała. Skutkiem ubocznym jest nie tylko poprawa samopoczucia, ale także usprawnienie metabolizmu. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się więcej, zachęcam do przeczytania poniższego artykułu.
Zapewne o złej sławie glutenu słyszał każdy z nas. Jednak czy warto z niego zrezygnować? Jak jego wykluczenie z diety wpłynie na stan zdrowia? Jak widać jedno pytanie, stawia kolejne. Zewsząd słyszy się różne, skrajnie przeciwstawne opinie. Niektórzy zachęcają do jego wyeliminowania, gwarantując liczne korzyści zdrowotne czy spadek masy ciała. Jednak jak znaleźć złoty środek? Jaka jest prawda? W poniższym artykule znajdziecie najnowsze informacje poparte danymi zebranymi przez American Heart Assosiacion (AHA) z bieżącego roku.
Wysokie spożycie warzyw i owoców jest jednym z fundamentów zdrowej diety, co zostało zarekomendowane i potwierdzone między innymi poprzez opracowanie w 2016 r przez Instytut Żywności i Żywienia - Nowej piramidy zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Powodem wprowadzenia zmian są wzrastające w zastraszającym tempie zachorowania na choroby układu krążenia oraz nowotwory. To właśnie one są główną przyczyną przedwczesnych zgonów na całym świecie ( 2013 r. około 25 mln zgonów). Zalecenia te w szczególności opierają się na wynikach badań epidemiologicznych, które wykazywały odwrotną zależność między wysokim spożywaniem warzyw i owoców a ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory, choroby układu krążenia czy udar. Jednak na pytanie, jaka jest optymalna ilość spożycia warzyw i owoców, w celu zmniejszenia występowania chorób przewlekłych oraz przedwczesnej śmierci, pozostawał dotychczas bez odpowiedzi.
Przyprawy i zioła ze względu na swą różnorodność, są od wieków wykorzystywane do przygotowywania posiłków, by nadać im niepowtarzalny smak, aromat czy kolor. Zyskały one sławę, nie tylko dzięki swoim właściwościom technologicznym, ale również ze względu na ich leczniczy wpływ na organizm. Już Hipokrates i Galen uważali, że stosowanie przypraw i ziół może przywrócić równowagę organizmu.
Każdy z nas na pewno nie raz miał ochotę na małe, co nie, co. Niezależnie czy po tą małą przekąskę sięgamy w momencie głodu, czy dla poprawy nastroju, warto aby wraz z kaloriami z nią dostarczanymi płynęły korzyści dla naszego zdrowia. Co zrobić, by mądrze a jednocześnie szybko wybrać produkt do przekąszenia? W poniższym artykule znajdziecie odpowiedź.
Wraz z wiekiem mózg zmienia strukturę oraz zmniejsza swoją objętość. Jest to naturalny proces zawiązany ze starzeniem organizmu. Nasuwa się jednak pytanie, czy istnieje sposób na zahamowanie lub chociaż spowolnienie tego procesu?
Niebawem nastąpi długo wyczekiwane przez każdego wydarzenie – Święta Bożego Narodzenia! Tradycyjna kolacja wigilijna, bazuje na zdrowych produktach, ale składa się z 12 potraw… Zgodnie z obyczajem należy spróbować każdej z nich, co może skutkować dodatkowymi kilogramami. Co zrobić, by dania, które przygotujemy były zarówno smaczne jak i zdrowe? Oto kilka wskazówek!
Niewątpliwe bieganie jest formą aktywności fizycznej, która posiada szereg korzyści zdrowotnych. Między innymi wpływa na poprawę samopoczucia, funkcjonowanie układu odpornościowego, ale też usprawnia pracę układu sercowo- naczyniowego, oraz jest dobrym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów.
Rezygnacja z jedzenia słodyczy to problem wielu osób starających się o zgrabną i szczupłą sylwetkę. Tradycyjne słodycze sklepowe, oprócz rozkoszy dla podniebienia, nie wnoszą do organizmu nic, co wpływałoby na poprawę zdrowia. Wręcz przeciwnie dostarczają jedynie „pustych kalorii” i wielu szkodliwych dodatków. Mamy jednak na to sposób – zdrowe słodkie przekąski – czyli produkty, które zapewne już znasz, ale nie od ich słodkiej strony.
Nadwaga i otyłość wśród polskiego społeczeństwa to problem, który narasta w zastraszającym tempie. Najczęstszą przyczyną nadmiernej masy ciała jest niewłaściwa dieta i zbyt mała aktywność fizyczna. Wakacje są bardzo dobrym momentem na przyjrzenie się temu co jemy i naprostowanie wcześniej popełnianych błędów żywieniowych.
- chevron_left
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 8
- chevron_right
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego