Jesteś zwolennikiem napojów typu: zero, light, sugar free? A może wręcz przeciwnie, uważasz że są one o wiele bardziej niezdrowe od wersji z cukrem. Po przeczytaniu tego artykułu gwarantuję, iż wasze zdanie na temat coli zero ulegnie zmianie. Jak wiadomo nic nigdy nie jest białe albo czarne, trzeba umieć dostrzegać wszelkie odcienie szarości. Tak też jest w przypadku napojów bez cukru. Badania naukowe mówią o ich ewentualnych, szkodliwych skutkach na zdrowie człowieka, jednak… o tym później. Po pierwsze, spójrzmy na „jasną” stronę bezcukrowych napojów gazowanych.
Ostatni dzwonek na przygotowywania do imprezy halloweenowej! Oprócz opracowania zaskakującego wszystkich stroju oraz udekorowania mieszkania, bardzo ważnym punktem na naszej „do-it” liście powinno być odpowiednio skonstruowanie menu. Powinniśmy dokładnie zaplanować jakie potrawy przyrządzimy – zarówno na słodko i wytrawnie, do gotowania włączmy też znajomych. Lepiej przygotować wszystko ręcznie ze znanych (i zdrowych!) składników, w mniejszej ilości, niż kupić tuczące zagryski typu paluszki lub chipsy.
Te określenia są tak powszechnie znane, że Ameryki nie odkryjemy pisząc, że cukier jest niezdrowy i trzeba go ograniczać. Nie jest również tajemnicą, iż nawet osoby odżywiające się najprzykładniej jak to tylko możliwe, mają raz na jakiś czas niepohamowaną ochotę na coś słodkiego. Jaki słodycz wówczas wybrać? Czym posłodzić domowej roboty ciasto, aby można było bez wyrzutów sumienia częstować nim rodzinę ze świadomością, iż jest zdrowe?
Czytaj etykiety! Patrz na skład produktów! Wybieraj żywność zdrową, naturalną o odpowiedniej wartości odżywczej! To bardzo często powtarzane hasła, które są w 100% słuszne, jednak dla wielu osób zbyt mało precyzyjne. Potem słyszymy tłumaczenie w stylu: „nie mam czasu na czytanie tych tabelek”, „literki są zbyt małe, nie widzę co tam jest napisane”, a tak naprawdę chodzi o brak zrozumienia tekstu etykiety spowodowany małą wiedzą żywieniową. Nie oznacza to, że każdy powinien być specem w dziedzinie dietetyki, bo od tego są specjaliści, ale każdy dla własnego zdrowia powinien znać 5 podstawowych elementów, na które trzeba zwrócić uwagę przed wrzuceniem produktu do koszyka.
Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Ostatni dzwonek, żeby uatrakcyjnić swoją dietę w zdrowe i naturalne rozwiązania. Tym bardziej, że cieszą nas co roku tak krótko. Żeby jednak codziennie nie jeść ich tylko w formie tradycyjnej, warto trochę pokombinować i wyczarować z nich pyszne i proste przysmaki, które zastąpią przekąski lub będą dodatkiem do dań głównych.
Czy wiecie, że duża część żywności jest wyrzucana do śmieci, z powodu nieprawidłowego jej przechowywania? Wędlina i ryba w woreczku foliowym, marchew na kuchennym blacie, kasza w papierowej torbie na kuchennej półce - to tylko kilka przykładów jak skutecznie zwiększać straty zakupionej żywności. Dobrze przechowywane jedzenie utrzyma świeżość znacznie dłużej.
Jadanie często, ale mało wcale nie musi pomóc osobom stosującym dietę w opanowaniu napadów głodu.
Sól spożywana w rozsądnych ilościach jest zdrowa. Wspomaga gospodarkę wodną organizmu, umożliwia prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. Niestety na skutek współczesnej diety często jadamy jej zbyt dużo. Czy wiesz, w jakich produktach soli jest najwięcej?
Rodzaj posiłku, jaki zjesz przed treningiem może sprawić, że w czasie ćwiczeń spalisz więcej lub mniej tłuszczu. Dowiedz się, w jaki sposób poprzez dietę przyspieszyć tempo odchudzania.
Coraz większe zainteresowanie suplementami diety wynika z faktu nasilenia się w ostatnich latach trendów związanych ze zdrowym stylem życia, większej świadomości profilaktyki chorób, jak również rosnącej dbałości o wygląd zewnętrzny.
- chevron_left
- 1 ...
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- ... 28
- chevron_right
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego